Marije van den Heuvel

Ik ben Marije van den Heuvel, subtop amazone, Jurylid & instructrice. 

Vanaf jongs af aan ben ik al tussen de paarden te vinden. Mijn moeder nam me mee naar wedstrijddagen en toen ik 4 jaar oud werd mijn eerste les. Iets later kreeg ik zelfs mijn eigen pony. Blijer kon je mij natuurlijk niet maken. 

Rond mijn 20ste werd het trainen echt serieus en zo heb ik mijn toenmalige paard Odieta zelf afgericht tot en met ZZ Licht niveau. Daarnaast heb ik mijn Orun instructeursdiploma niveau 2 behaald. Ik trainde toen bij Ton de Kok en Alex van Silfhout

Vervolgens heb ik een tijdje op een stal in Duitsland als stalruiter gewerkt. 

Daar trainde ik (jonge) paarden voor de verkoop en bracht deze uit op wedstrijd. Na mijn terugkomst in Nederland heb ik de toen 2,5 jaar oude Donovan van Kairos gekocht. Een ruin van 2008 (Oscar x Lord sinclair x Caritas). Ik vind het heerlijk om met ijverige en sensibele paarden te werken. Donovan is zo’n paard. 

Sinds 2013 staan wij op dressuurstal Bernoski, van Hans Bernoski die tevens mijn trainer is. 

Sindsdien zijn we in het Z2 wat meer het wedstrijdritme gaan opzoeken. Dit was niet altijd makkelijk gezien zijn Sensibele aard. Zo heeft het wat tijd gekost om de spanning in de ring onder controle te krijgen.  Door alle inspanningen van Hans, Donovan en ik, kwamen we in het ZZ Zwaar steeds beter tot ons recht. Hard work pays off! 

Dit vind ik zo mooi aan de dressuur……… Sindsdien belanden we regelmatig in de prijzen met scores van rondt de 65%. Inmiddels zijn we ook actief in de lichte tour en beginnen we al aardig prijzen te pakken met scores van boven de 65%. Die prestaties maken ons nog fanatieker. 

Volgend jaar ligt onze focus op het starten in de lichte tour, om uit te kijken naar de grotere en mogelijk internationale concoursen. Thuis trainen wij ondertussen verder en zijn we bezig met het zwaardere werk. Samen het hoogst haalbare halen en genieten van de reis is nu ons doel

Hybridfit

Paardrijden is een complexe sport. Goede uitvoering van dressuur vraagt om absolute concentratie. De focus moet er zijn omdat alles zo nauw luistert. Zit je scheef, is het moeilijk om je paard recht te richten. Ben jij uit balans dan is je paard dat ook. Daarom is fitheid zo ontzettend belangrijk om het optimale uit jou en je paard te halen. 

Zowel in het lesgeven als met jureren kom ik regelmatig ruiters tegen waarbij je ziet dat ze het paard hinderen door de eigen “on”balans. Dit vind ik zo zonde omdat het zeker iets is waar je aan kan werken. In mijn lessen besteed ik hier altijd veel aandacht aan. Als je verwacht dat je paard fit is en alles geeft, dan hoor je dat ook van jezelf te verwachten. Neem je verantwoordelijkheid is de kern van mijn boodschap.

Nu wij zelf ook op een steeds hoger niveaacteren, geldt de focus op fitheid natuurlijk nog meer. Je komt jezelf ook echt nog weleens tegen, maar daar leer je van. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat. Zo merk ik zelf dat in de series mijn rechterbeen soms minder snel meegaat

Met overgangen naar meer verzameling en naar verruimingen ook meer verzameling in de zijgangen is de balans van de ruiter zo belangrijk, even niet mee zijn in de beweging maakt al dat ik het voor mijn paard moeilijker maak om zo gedragen te lopen. 

Mijn doel met Hybridfit

Ik hoop de (lichamelijke) beperkingen waar ik tegenaan loop tijdens het trainen op te kunnen lossen, zodat ik nog beter afgestemd raak op mijn paard en in de training mijn hulpen nog consequenter en kleiner kan geven. 

Daarnaast wil ik nog meer balans krijgen in het zadel, zodat ik vooral tijdens wedstrijden meer ontspanning in mijn lichaam kan creëren tijdens de aanspanning. Ook dit heeft allemaal met fitheid te maken. Daarom past de filosofie van Hybridfit met mijn visie op deze prachtige sport. 

Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik als wedstrijdruiter mij nu ook sponsorruiter mag noemen voor Hybridfit

Juist omdat bij Hybridfit de gehele training nauw samen komt met het paard rijden, kun je specifiek trainen op het geen waar jezelf tegen aan loopt tijdens het rijden, denk aan stijvigheid, balans, de ontwikkeling van je linker en rechterkant. De training is persoonlijk en speciaal afgestemd op de paardensporter om zo, zo fit mogelijk goed te kunnen presteren in het zadel! 

http://www.marijevdheuvel.com

http://www.emhsports.nl